REKLAMA
<powrót zakladka

Rogale świętomarcińskie

nasza słodka tradycja

 

„Rogale świętomarcińskie”, poznańskie przysmaki, nadziewane białym makiem i bakaliami, są naszą regionalną tradycją. Pojawiają się w listopadzie i trudno sobie bez nich wyobrazić 11-go listopada, w którym jak wiadomo obchodzimy dzień Świętego Marcina i polskie Święto Niepodległości… Nazwa i receptura „rogali świętomarcińskich” jest od 2003 r. chroniona unijnym certyfikatem. Zadbał o to poznański Cech Piekarzy i Cukierników, który co roku wydaje chętnym do produkcji rogali dokument, potwierdzający fakt, że ich wyroby są zgodne z zastrzeżoną recepturą. (Następuje to po wnikliwej „organoleptycznej” kontroli przedstawionych wypieków.) W tym roku tego rodzaju oficjalne potwierdzenie (certyfikat) wręczono przedstawicielom ponad stu wielkopolskich piekarni i cukierni, wśród których znalazły się także dwie lubońskie firmy: ANIKA Stanisław Butka, ul. Kościuszki 40,  Cukiernia MAZUREK Spółka Cywilna, ul. Poniatowskiego 30.

Życzymy smacznego!

 

Opr. TK. (foto. arch. redakcji)

 

 
                                                                                    <powrót zakladka